lørdag 26. desember 2009

Skeeves utfordrende verden



Robert Asprin: Myth directions : Hit or myth
Ace Books, 2002

Skeeves verden er aldri fri for utfordringer. Noen ganger er det han selv som roter seg borti i dem, andre ganger er det andre som får han oppi trøbbel. Venninnen Tanda drar Skeeve med til en annen dimensjon for å finne bursdagsgave til Aahz. Hun setter sine øyne på en stygg trofe som skaper store problemer for henne selv, Skeeve og andre venner. Skeeve innser også at å være hoffmagiker ikke alltid er like enkelt heller. Spesielt ikke når kongen forlater Skeeve i hans sted. Skeeve har liten lyst til å gifte seg med ”sin” (kongens) kommende drageforlovede.

Dette er en fantastisk fortsettelse av Myth-serien (bok 3 og 4 i en bok)! Skeeve havner i all slags trøbbel og det er ikke alltid han kommer ut av det på en enkel måte. Men Skeeve vokser med oppgavene og Aahz innser at kanskje han kan lære noe av lærlingen sin.

Jeg vil låne boka.

mandag 21. desember 2009

Storebror våker over deg, men hvem passer på storebror?



Cory Doctorow: Little brother

Tor, 2008

Marcus og de tre vennene hans blir tatt til fange av Department of Homeland Security (DHS) rett etter at Bay Bridge-bombingen i San Francisco. De var rett og slett på feil sted til feil tid, men det vil ikke DHS høre på. Marcus og vennene hans blir etter hvert sluppet fri. DHS skal lissom gjøre folk tryggere, men Marcus føler kun frykt for ”trygghetskjemperne”. Marcus innser at han ikke kan la frykten styre hverdagen og han bestemmer seg for å kjempe tilbake mot DHS og deres terrorisering av folk. Men DHS tuller man ikke med…

En fantastisk spennende bok om hvor overvåket vi er i samfunnet. Marcus er en habil hacker, men også den andre siden har sine hackere. Det blir en farlig og teknologisk ”katt og mus”-lek som man bare må lese videre og videre og videre. Selv om boka er på engelsk, så er språket lett og den teknologiske biten er forklart på en enkel måte. Boka er også oversatt (til nynorsk, men ikke la deg skremme av den grunn:).

Vis meg boka på engelsk.

Vis meg boka på nynorsk.

Du kan også laste ned boka gratis (og lovlig) fra forfatterens hjemmeside (engelsk).

torsdag 26. november 2009

Anime - ja, hva er egentlig det?



Anne Thelle: Anime – hva er det?
Omnipax, 2009

Anime er en betegnelse som er blitt mer og mer vanlig, men hva er egentlig anime? Det er populære tegneserier som mange ikke vet er anime, altså japanske tv-tegneserier. Men nå har det endelig kommet en god bok på det norske markedet som gir en innføring i fenomenet anime. Dette er en bok for de som kan litt eller de som ikke har noe peil på hva anime er. Selv vi som kan en god del, kan lære et og annet herfra. En fargerik bok med lett språk gjør lesingen til en lekende lett!

Jeg vil låne boka.


Mer om anime på norske wikipedia.
Mer utfyllende om anime på engelske wikipedia.

mandag 23. november 2009

En tidsbryter skaper store farer




Jenny Nimmo: Charlie Bone og tidsbryteren
Gyldendal, 2008

Charlie er tilbake på Blaars Akademi. Plutselig dukker det opp en ung gutt i gamledagse klær med en vakker glasskule i hendene, den farlige tidsbryteren. Gutten viser seg å være 11 år gamle Henry Lindenstrahl, en slektning av Charlie som forsvant fra akademiet for nesten hundre år siden. Charlie og Henry prøver å finne en vei tilbake for Henry, men Henrys eldgamle fetter Ezekiel Blaar står stadig i veien.

En spennende fortsettelse av serien om Charlie Bone, gutten som kan høre hva folk på bilder sier. Dette er absolutt en fortsettelse man bare må få med seg! Helt fantastisk!

Jeg vil låne boka.
Vis meg serien på norsk.
Vis meg serien på engelsk.

torsdag 19. november 2009

En kjedelig skolehøst endres med et drap!



Baroch Tendler: Jakten

Cappelen Damm, 2009

Johan og bestekompisen Qasim forventer en kjedelig skolehøst. Men så blir moren til Mounir drept og faren forsvinner sporløst. Mounir flytter inn hos Johan, mens politiet etterforsker ”æresdrapet” på morens hans. Samtidig eksploderer tilgrisingen av hakekors og rasistiske slagord på Grønlands vegger. Johan og Qasim begynner å undersøke saken. Johan oppdager også andre sider ved seg selv som skremmer han nesten mer enn Bole-Tom og gjengen hans…

Jakten er en herlig blanding av spenning og action, vennskap og humor, om å finne seg selv og om vanskelig forelskelse. De knappe 130 sidene går alt for fort. Skikkelig pageturner!

Jeg vil låne boka.

mandag 16. november 2009

En uvitende magikerlærling og en magiløs læremester - en god kombinasjon?



Robert Asprin: Another fine myth : Myth conceptions
Ace Books, 2002

Skeeve er en magikerlærling. Hans gamle læremester påkaller demonen, Aahz, fra en annen dimensjon og gjør han magiløs som en praktisk spøk. Dessverre for både Skeeve og Aahz blir den gamle magikeren drept rett etterpå. Aahz drar ut på let etter noen som kan rette opp den gamle magikerens spøk. Skeeves blir med som Aahz sin lærling og Aahz er ingen lett læremester å ha…

Herlig fantasy full av humor! Dette er de to første bøkene, i Myth-serien, samlet i en bok. Vi blir introdusert til verden full av demoner, deveels, imper, drager, magi og mye mer. Her er det bare å sette seg godt ned i sofaen og kose seg! Biblioteket har hele serien på engelsk.

Jeg vil låne boka.
Vis meg serien.

Det har alltid vært bråk mellom Lexi og moren...




Ally Kennen: Bråk
Cappelen Damm, 2009

Lexi og moren har aldri gått særlig bra sammen, men det er greit siden Lexi bor med faren og broren. Så blir hun sendt til moren for å bo der en stund og da braker det løs. Morens kommende ektemann Owen er ekkel, og gjør ingenting for å lette på det skakkjørte forholdet mellom Lexi og moren. Morens hund forsvinner. På let etter hunden, holder Lexi på å drukne. Hun reddes av den unge gutten Kos. Kos er mystisk og spennende. Lexi blir dratt inn i farer som omfatter en morderisk Owen med gevær…

Dette er absolutt en bok å få med seg. Lexis skjeve og selvironiske syn på seg selv og omverden gir mange smil. Man håper gjennom hele boka at Lexi og moren skal begynne å snakke sammen, og at den ekle Owen skal dra til hel#… Virkelig spennende lesning!

Jeg vil låne boka

mandag 9. november 2009

Døren til universet går gjennom supermaskinen Kosmos!



Lucy & Stephen Hawking: Georgs hemmelige nøkkel til universet
Gyldendal, 2008

Georgs foreldre mener at teknologien ødelegger jorda. De har ikke tv eller datamaskin, bruker mest stearinlys og dyrker grønnsaker i hagen. Georg blir mobbet for dette og er veldig ensom. En dag treffer han den nye nabojenta, Annie, i ballerinaklær, hennes snille rare forskerfar, Erik, og den superintelligente datamaskinen Kosmos. Kosmos kan frakte dem hvor som helst i universet. Georg og Annie drar blant annet på ulovlig tur på en komet. Men bøllene på skolen gjør verden vanskelig for Georg, og en av lærerne er litt for interessert i Kosmos…

En spennende bok som gjør fysikkens verden og universets mysterier til en lek. Gjennom hele boka er det også lagt inn små lettforklarlige faktabokser. Det er bare å sette seg ned og nyte en god historie samtidig som man lærer litt også…

Jeg vil låne boka.
Jeg vil låne lydboka.

mandag 2. november 2009

Tør du å rope på Tall Jack for å dra til Malice?




Chris Wooding: Malice
Schibsted, 2009

Ryktene svirrer om en verden kalt Malice. Roper man på Tall Jack, blir man fraktet til en skremmende verden. Seth og Kaia tror ikke på ryktene, helt til vennen Lukas forsvinner. De stjeler til seg siste nummer av tegneseriebladet Malice og ser Lukas. Seth roper på Tall Jack og havner selv i Malice. Han vikler seg inn i en farlig verden, mens Kaia engster seg hjemme. Hun blir truet til å glemme Malice av en skummel tynn dame. Men å glemme er vanskelig, spesielt når Kaia oppdager at hun er nærere knyttet til Malice enn hun skulle ønske…

Dette er en spennende blanding av vanlig bok og tegneserie. Har man begynt på første side, klarer man ikke legge den fra seg før det er slutt. Og da venter man bare på bok to! Tør du rope på Tall Jack og dra til Malice?

Jeg vil låne boka
Chris Wooding hjemmeside (på engelsk).

onsdag 28. oktober 2009

Vestfold fylkes kunstnerpris 2009


Tønsbergforfatteren Harald Rosenløw Eeg fikk i går Vestfold fylkes kunstnerpris for sin forfatter- og formidlergjerning.
Vi gratulerer!
Rosenløw Eeg skriver både ungdomsbøker og bøker for voksne.

Foto: Aschehoug forlag

Se liste over ungdomsbøkene

Spennende og dramatisk...

Cory Doctorow: Veslebror ser deg.
Samlaget, 2009.

...er Cory Doctorows nye bok.

Marcus (M1k3y), 17 år, er en dreven hacker og rollespiller som ikke har særlig respekt for autoriteter - men som plutselig står med flere utfordringer mellom hendene enn det er sikkert at han kan takle.

Marcus og vennene Darryl og Van er på feil sted til feil tid da terrorister velger å sprenge Bay bridge i San Francisco i lufta.
Marcus blir arrestert av DHS som mistenkt, ført til et hemmelig sted og møter forhørsmetoder han ikke i sin villeste fantasi kunne drømme om at fantes i det "siviliserte" Amerika.
I mangel av bevis blir Marcus løslatt etter noen dager, men Darryl dukker ikke opp igjen...

Fredelige San Francisco ligner etter dette mer og mer på overvåkingssamfunnet fra George Orwells "1984".
Marcus bestemmer seg for å slåss mot et samfunn der ingen lenger kan bevege seg noe sted uten å bli overvåka.
Han setter opp Xnet fra sin Xbox og starter et hemmelig nettverk skjult for myndighetene.
Men det er sterke motstandere han har gitt seg i kamp med!

Mens som Xnet vokser seg sterkere, møter Marcus Ange, de forelsker seg, og sammen jobber de for å avsløre DHS sine metoder for å kontrollere alt folket.

Og uten at de vet det, snører maktas nett seg sakte sammen rundt dem...

Jeg vil låne boka på norsk
Jeg vil låne boka på engelsk

Du kan også lese boka på engelsk på nettet og følge "Veslebror ser deg" på twitter

mandag 26. oktober 2009

Hardy-guttene og Nancy Drew se opp - Her er Skateboard-detektivene!




Andrew Fusek Peters: Skitne triks

Cappelen Damm, 2009

San er en superhacker, Charlie er en akrobatisk turner, Ben er en genial friløper og det finnes ingen triks Break ikke kan på skateboard. Alle deres evner blir satt på prøve, da Charlies pappa blir anklaget for å ha stjålet et verdifullt Fabergé-egg. Skurkene er tidligere bekjente av faren til Charlie, og de går ikke unna for et mord eller to…

Dette er den første boka i serien om Skateboard-detektivene. En actionbok som får deg klistra til sidene gjennom hele boka.

Jeg vil låne boka
Sjekk ut nettsiden til forfatteren Andrew Fusek Peters.

mandag 5. oktober 2009

Bestefaren var første steg inn i en farlig verden




Andy McNab & Robert Rigby: Ung kriger

Gyldendal, 2008

17 årige Danny Watts drømmer om å bli soldat, men blir avvist av hæren. Kort tid etter får han vite at bestefaren, Fergud Watts, skal være i live. I flere år har Danny trodd at bestefaren var drept som forræder i Columbia. Nå vil Danny finne bestefaren. Med hjelp fra venninnen og datanerden Elena, finner han Fergus Watts. Danny oppdager for sent hvilke farer han har rotet seg opp i. Noen vil ta livet av bestefaren, og nå er også Dannys liv i fare.

En spennende actionthriller om en kamp mot en fiende som eliminerer de som står i veien for han. Danny har mye å lære, men alt for liten tid. Dette er første bok om Danny Watts som får livet sitt snudd oppned.

Jeg vil låne boka

Vis meg serien

onsdag 16. september 2009

The return of Hjertets fryd


Per Nilsson: The return of Hjertets fryd.
Cappelen, 2008.

Noen ganger ønsker man seg sterkt en fortsettelse på en bok man liker godt.
Noen ganger kan dette ta mange år.

Det har skjedd med boka "The return of Hjertets Fryd" av Per Nilsson.

I boka, som er en fortsettelse av "Hjertets fryd", møter den 17 år gamle jeg-fortelleren igjen sin første store kjærlighet, Ann-Katrin. Sammen med henne hadde han sin første seksuelle erfaring og sin første store kjærlighetssorg. Og både han og leserne er nysgjerrige på hva som har skjedd med Ann-Katrin etter bruddet deres. Det viser seg å være en hel del som har skjedd i Ann-Katrins liv - og livet til de to som har vært kjærester blir aldri mer så ukomplisert som det har vært.

"The return of Hjertets fryd" viser hvor sterk og skjebnesvanger
kjærligheten mellom mennesker kan være, og boka anbefales varmt. Det samme gjør naturlig nok den første boka også, selv om bøkene kan leses hver for seg.

Jeg vil låne boka

mandag 14. september 2009

Hør menneskene på bildet snakker... går det an??



Jenny Nimmo: Midnatt for Charlie Bone
Gyldendal, 2007

Charlie oppdager at han kan høre mennesker i fotografier snakke. Han prøver å holde dette skjult, men hans kontrollerende bestemor og grusomme tanter oppdager evnene hans. Charlie blir sendt til Blaars Akademiet, en skole for unge med helt spesielle talent. På Akademiet får Charlie fort venner og ikke minst fiender. Alle ser ut til å være etter en spilleboks Charlie fikk av en trist dame i bokhandelen.

Dette er første bok i serien om Charlie Bone. Vil du ha en spennende bok? Da er dette boka for deg! Man bare må lese videre og videre og videre.

Jeg vil låne boka.
Vis meg serien.
Vis meg serien på engelsk.

Sjekk gjerne ut nettsiden til Charlie Bone.

onsdag 26. august 2009

Vampyrkampen fortsetter til Karpatene



Benni Bødker: Mørkets fyrstinne
Mangshou, 2009

Edvard og Agnes oppdager at Minas vampyrbror og hans menn vil gjenopplive Mørkets fyrstinne, vampyrenes dronning og farlig blodsuger. De bestemmer seg for å ta opp den farlige kampen mot vampyrene. Søskenparet og vampyren Mina drar til et sted i Karpatene, hvor vampyrdronningen ligger i dvale. En farefull ferd som ikke ender helt slik de skulle ønske.

Dette er bok 4 i den spennende vampyrserien Nattas barn. Klarer Edvard, Agnes og Mina å forhindre at vampyrene dronning blir gjenopplivet?

Jeg vil låne boka
Vis meg serien

fredag 31. juli 2009



Steinar Høiback: Gutenbergs hemmelighet
Aschehoug, 2009

Sophus er ikke glad i å lese, men til sin 15 årsdag får han velge en bok fra onkelens antikvariat. Han velger en gammel bok som fører han ufrivillig ut på en reise gjennom historien om skriften, symbolene og ikke minst fantasien. Sophus møter blant annet Snorre, Alexander den store og boktrykkerkunstens far Gutenberg. Men det er en farlig ferd, for Gutenbergs erkefiendes slekt, Coster, er ute etter Sophus og boken. Coster tror nemlig at hans stamfar fant opp boktrykkermaskinen og at boken er beviset for at Gutenberg var en løgner.

En magisk bok som gjør historien om skriften til noe spennende. Les boka om du liker og lære samtidig som du blir dratt med på Sophus sin spennende reise.

Jeg vil låne boka

mandag 27. juli 2009

Rett inn i vampyrenes hemmelige base



Benni Bødker: Drakens tegn
Mangshou, 2009

Edvard og Agnes bestemmer seg for å ta opp kampen med vampyrene og den mystiske Mørkets brigade. De oppsøker en av farens gamle bekjentskaper, men han viser seg å være noe helt annet enn han utgir seg for å være. Vampyrvenninnen deres, Mina, blir også borte. Søsknene setter i gang en redningsaksjon som fører dem ned i hjerte av vampyrproblemene.

En neglebitende fortsettelse av vampyrserien Nattas barn. Finner de Mina? Kommer de levende fra jaktende blodsugere? Tør du være med videre?

Jeg vil låne boka
Vis meg serien

fredag 10. juli 2009

På jakt etter død søster, jaget av vampyrer



Benni Bødker: Blodet er liv
Mangshou, 2008

Folk prøver og få høre fra sine døde gjennom mystiske seanser. En dag er Edvard og Agnes på en slik seanse, hvor de hører sin søsters stemme gjennom mediumet. De oppsøker graven hennes, bare for å finne den tom! Søsknene setter i gang jakten på deres søster, men finner seg selv plutselig den som blir jaktet på…

Blodet er liv er den spennende fortsettelsen av vampyrserien Nattas barn. Finner Edvard og Agnes søsteren sin? Og klarer de å slippe unna vampyren Minas bror som helst vil se søsknene døde?

Jeg vil låne boka
Vis meg serien

mandag 6. juli 2009

Finnes vampyrer eller er det bare overtro?



Benni Bødker: Vampyrfesten
Mangshou, 2008

Flere folk blir drept og det hviskes om at det er vampyrer som er de skyldige. Edvard er overbevist om at vampyrer finnes, mens hans søster, Agnes, mener det bare er overtro. Alt forandres da deres nylig døde søster blir beskyldt for å være vampyr. Edvard og familien må flykte fra de fæle ryktene. Edvard treffer den mystiske jenta Mina på kirkegården, og han og Agnes blir dratt inn blant farlige folk.

Vampyrfesten er den første boka i vampyrserien Nattas barn. En spennende og god bok som er akkurat passe vanskelig. Tør du bli med på vampyrfesten?

Jeg vil låne boka
Vis meg serien

torsdag 2. juli 2009

Alcatraz versus the evil librarians



Brandon Sanderson: Alcatraz versus the evil librarians
Scholastic, 2007

Alcatraz har vært i flere fosterhjem enn du kan telle. Han er en mester i å ødelegge ting, alle ting. Det er ikke det at han vil det, det bare skjer. Da han fyller 13 år, mottar han en sekk med sand. En rar eldre mann dukker opp og sier han er bestefaren hans, Leavenworth Smedry. Bestefar Smedry blir positivt overrasket da han finner ut at Alcatraz har ødeleggelsestalentet. Gamle Smedry har talent for å komme for sent. Alcatraz blir dratt inn i en gammel krig mellom bibliotekarene og de frie folkene.

Etter å ha lest denne boka, vil du aldri se på en bibliotekar på samme måte som tidligere. Her er de virkelig farlige og de styrer verden slik vi kjenner den. En morsom og spennende variant av en virkelighet bak virkeligheten. Would you dare to find out the truth?

Jeg vil låne boka

mandag 29. juni 2009

Når livet er et kaos - hvor er håpet hen da...




Annette Münch: Kaoskrigeren
Damm, 2006

Tobias er 16 år og som hvilken som helst annen tenåring. Alt forandrer seg da faren stikker av med ei dame og Tobias blir slått ned på åpen gate på grunn av farens enorme gjeld. Storebroren Sondre prøver så godt han kan som foresatt til sin fortvilte og sinte bror. Barnevernet henger over dem. Tobias kjemper mot alt og alle. Håpet kommer i form av kampsportinstruktøren Cato. Men kan han klare å overbevise Tobias om å ta tak i livet sitt før det er altfor sent?

Dette er en virkelig fantastisk bok om å bli slengt ut i an kaotisk hverdag hvor redsel, fortvilelse og sinne styrer. Og hvor langt ting går, før man klarer å se sine problemer i øynene. Ting gikk altfor langt, før Tobias innså at noe måtte gjøres. Mange ganger underveis, ville jeg røske tak i ham, men samtidig så jeg at Tobias ikke alltid hadde herredømme over det som skjedde. Sår historie med… håp i sikte? Virkelig verdt å få med seg! Hvis du tør da.

Jeg vil låne boka

Alle er like, men til hvilken pris?




Lois Lowry: The Giver
HarperCollins Children's Books, 2008

Jonas lever i Samfunnet, et sted uten sult, krig eller smerte. Alle er like, så ingen trenger å bekymre seg for å skille seg ut. Jonas er snart en 12’er og skal gjennom en seremoni hvor han får tildelt sitt yrke i livet. Han blir valgt som Mottaker av Minner. Dette forandrer absolutt alt…

En fantastisk spennende bok om en verden så trygg, men allikevel så urovekkende. Dette er en bok det er vanskelig å legge fra seg når man først har begynt.

Film basert på boka er planlagt til 2011.

Jeg vil låne boka

torsdag 25. juni 2009

En haug av betydning mot ingenting




Janne Teller: Ingenting
Bazar, 2005

Når Pierre Anthon bestemmer seg for å slutte på skolen, fordi ingenting betyr noe, forandrer livene seg for klassekameratene. De vil vise at det er noe som har betydning. I et forlatt sagbruk begynner de å samle på en betydning fra hver. I begynnelsen ber de hverandre som små, men betydningsfulle ting. Etter hvert blir kravene verre og verre. Alt fra bønneteppe og jesusfigur til uskyld, død lillebror og pekefinger.

Selv om boka er beregnet på 12-13 åringer, kan enkelte av kravene være litt grusomme. Så stålsett deg for en annerledes spenningsbok. Kanskje du finner meningen med det å leve her også.

Jeg vil låne boka

mandag 15. juni 2009

På rømmen fra seg selv og farlige menn




Kevin Brooks: Being
Penguin, 2008

Robert er en helt vanlig 16-åring. I hvert fall det er det han har trodd hele livet. En vanlig magesjekk forandrer livet hans. Robert blir lagt i full narkose, men han våkner opp med magen kuttet åpen. Han kan høre kirurgen si at det er noe unormalt med han, at han har noe som ligner hard plastikk inni han. Redd og forvirret truer Robert seg fri og rømmer, men de er snart etter han og de stopper ikke for noe.

Dette er en spennende engelsk bok, en skikkelig pageturner. Hva er egentlig Robert? Og hvordan skal en 16 år gammel gutt klare å unnslippe folk som ikke eksisterer og som dreper for ingenting?

Jeg vil låne boka.

Biblioteket har også boka på norsk.

torsdag 11. juni 2009

Tegnets forsvarere




Kristian Kapelsrud: I begynnelsen var tegnet
Gyldendal, 2007

Alfabeta-Nia, er fredelig sted, veiledet av Den Rettmessige. Men freden slår sprekker, da hemmelige brev med stygge beskyldninger mot Den Rettmessige dukker opp og skaper stor uro. Alfabetanerne er vant til å søke rettledning hos Den Rettmessige, men hva skal de nå gjøre? Brevene sier at de ikke kan stole på han?

I en annen virkelighet møter vi 17 årige Louis Mackenzie. Han befinner seg i Skottland under 2. verdenskrig har nettopp begynt sin dødelige gang. Men Louis sliter med nærere ting, når hans bestekamerat snur han ryggen og tramper på hans historie.

Dette er den første boken i serien Tegnets forsvarere. En spennende fantasybok om vennskap, svik, tillit og mot i flere lag. Det er lett å gjøre feil og tyngre å gjøre opp for dem, men i enden kan det kanskje være verdt det. Eller…?

Jeg vil låne boka
Vis meg serien

tirsdag 19. mai 2009

Farens død gir Johannes en ukjent halvbror



Tor Fretheim: Ingen ild tenner stjernene
Cappelen, 2008

Da faren til Johannes dør, oppdager han at han har en 8 år yngre yngre halvbror, 12 åringen Matz. Først vil ikke Matz ha noe med Johannes å gjøre, men sakte finner de hverandre gjennom pengeinnkrevere, Matz sitt omflakkende liv, stjerner og bading. Også faren viser seg å være en annen enn slik Johannes opplevde han. En far som ikke var særlig snill.

Dette er en lettlest bok med korte setninger, men på ingen måte en lett bok av den grunn. Boka tar opp vanskelige temaer og har en sår undertone. Man kan miste noen på flere måter og flere ganger. Dette er en bok det er vanskelig å glemme.

Jeg vil låne boka

mandag 11. mai 2009

Et moderne eventyr with a twist



Holly Black: Valiant : a modern faerie tale
Simon & Schuster, 2006

17 år gamle Valerie (Val) finner kjæresten Tom og moren sin i het omfavnelse. I fortvilelse drar hun til New York City, hvor hun treffer den impulsive Lolli som drar henne med til New Yorks underverden. Der treffer hun rare Dave og den avvisende broren hans, Luis, som kan se ting andre ikke kan. Val møter en verden hun ikke trodde eksisterte full av overnaturlige vesener. Sammen med sine nye venner, dras Val inn i farer da flere av de overnaturlige dør etter å ha tatt ”medisin” de har fått av trollet Ravus. Val havner også i gjeld til Ravus som på overflaten er hard og usårbar, men som hun etter hvert oppdager en mykere side hos. Så stjeler noen Ravus sitt hjerte og Val vil gjøre alt for å få det tilbake før det er for sent…

En moderne ”skjønnheten og udyret”-eventyr, men med flere farer og problemer. Spennende lesning for de som er godt drevne i engelsk eller de som liker en morsom utfordring.

Jeg vil låne boka.


Mer om forfatteren Holly Black på hennes hjemmeside (engelsk).

mandag 4. mai 2009

Ingen dager uten regn


Havmannprisen går i 2009 til Ingeborg Arvola for boka Ingen dager uten regn.

Forlagets stikkord om denne boka:

Fem dager før skolestart i sjetteklasse flytter Silja til Narvik sammen med faren sin, Teddy.
Så blir Silja bestevenninne med Tove.

Men hvorfor flyttet de egentlig?
Er virkelig Tove verdens beste bestevenninne?
Kan det stemme at Silja har en kjæreste som heter Jonny Roger?
Hvorfor er pappa så trist?
Og finnes det noe som heter sterke kvinneskikkelser?
En ting er i alle fall sikkert – det er mange måter å være sterk på!

Havmannprisen er landets eneste nordnorske litteraturpris som hvert år kårer en vinner blant alle landsdelens bokutgivelser. Prisen deles ut av Nordland fylkesbibliotek og Rana bibliotek.
Havmannprisen består av en prissum på kr. 25.000,- et originalt Nordlandsåkle, et innrammet diplom og en Havmann-pin i sølv.

Les også andre bøker av prisvinneren.

mandag 20. april 2009

Bitching - jentemobbing



Liv Skotheim og Anna Holm Vågsland: Bitching : en bok om jenter og mobbing Omnipax, 2008





Hun har endelig fått den stilige buksa som alle har. Stolt over å ha den samme buksa som dem, går hun bort til venninnegjengen. – Ny bukse, ser jeg, sier bestevenninna hennes og måler henne med blikket. – Står kanskje ikke akkurat i stil med overdelen, men…
Resten av setningen henger i lufta. Hun føler det lille stikket inni seg igjen. Aldri skal hun ha på seg den genseren igjen. Eller buksa for den saken skyld. Det gjør vondt inni henne.


Alle jenter har vært borti mobbing på en eller annen gang. Om det er som mobbeoffer eller som mobber. Jenter er mestere i de små nesten usynlige stikkene. De små kommentarene som på utenforstående ser helt uskyldige ut.

Bitching tar for seg jenter og mobbing. Gjennom fakta og historier fra mobbeofre og mobbere, gir boka et innblikk i jenters verden. Hvilket press som legges på jenter gjennom jenterollen som tres på spedbarna med rosa teppe rett etter fødselen. Boka gir også strategier for å synliggjøre og få slutt på mobbingen. Det aller viktigste budskapet boka har er: Taushet er ikke gull og voksne må bli flinkere til å ta tak i problemene!

Dette er en bok for alle!

Bitching har også egen hjemmeside.
Mer om mobbing på norske wikipedia.

Jeg vil låne boka.

onsdag 15. april 2009

Vampirater - Havets demoner



Justin Somper: Demons of the ocean
Simon & Schuster, 2005

Året er 2505. Havet har økt og piratvirksomhet har fått en ny gullalder.

Tvillingene Grace og Connor Tempest mister sin far og alt de eier. De stjeler farens gamle båt og kommer ut for en voldsom storm. Stormen velter båten og skiller tvillingene. Connor blir plukket opp av pirater. Grace blir reddet om bord i et mystisk skip, hvor hun blir låst inne på et stearinopplyst rom. Dette for å beskytte henne, ifølge den mystiske unggutten som reddet henne opp fra vannet.

Dette er første bok i Vampirates-serien. Man glemmer fort at den er på engelsk, for handlingen griper tak i deg og holder deg fast.

Jeg vil låne boka på engelsk.
Vis meg serien på engelsk.
Vis meg serien på norsk.

Mer om Vampirates på engelsk.

mandag 9. mars 2009

Noen gjør Poes groteske noveller til virkelighet



Nikolaj Frobenius: Jeg skal vise dere frykten
Gyldendal, 2008

Både den selverklærte forfattergeniet Edgar Allan Poe og den fremgangsrike redaktøren og kritikeren Rufus Griswold ønsker å gjøre suksess i den litterære verden. De er to motsetninger. Poe er mørkets mann, mens Griswold er prest. Allikevel utvikler de et merkelig vennskap/besettelsesforhold. Samtidig med Poes vekslende suksess, er det noen som gjør enkelte av hans mest groteske noveller til virkelighet...

Jeg skal vise dere frykten er basert på virkelige hendelser, et litterært verk på linje med Poes mørke forfatterskap. Dette er en deilig grotesk bok!

Romanen fikk Ungdommens kritikerpris i 2008.

Jeg vil låne boka
Jeg vl låne lydboka

mandag 2. mars 2009

En vakker historie om å bli voksen


Anna Gavalda: 35 kilo med håp.
Mangschou, 2008.

Bestefar Leon er Georgs beste venn, men nå begynner tilogmed han å tvile på hvor Georg har tenkt seg hen i livet!
Skolen er en katastrofe, og Georg er lei av å høre "Ta deg sammen! Ta deg sammen" fra alle kanter. 2 ganger har han dumpa - og sommerferien kommer som en lettelse.
Når Georg får bruke hendene og jobbe med beste-Leon ved høvelbenken, er livet ok.
Men høsten kommer altfor fort, og Georg må begynne på kostskole.
Til hans overraskelse klarer han seg bra i tegning, sløyd og forming, og høsten blir bedre enn fryktet.
Men så blir bestefar Leon syk...

Anna Gavalda har skrevet en sorgmunter, liten bok som er lett å lese.
Og kanskje går det bra med bestefar Leon?



Jeg vil låne boka

tirsdag 24. februar 2009

Jessica er 15 år og gravid


Katarina von Bredow: Det er mitt liv
Gyldendal, 2008.

Jessica har hatt ubeskyttet sex en gang, sitt første samleie, hun skjønner at hun er gravid. Alle rundt Jessica tar det som en selvfølge at hun som er så ung skal ta abort. Moren er fortvilet og rasende, foreldrene til kjæresten presser Jessica, og forholdet mellom Jessica og Arvid blir vanskelig. Bestevenninnen Louise synes Jessica er sprø og gal når hun gir uttrykk for at det er jo et barn hun skal ha, et barn som hun ikke bare kan fjerne.

Boken blir på mange måter et sterkt innlegg i debatten rundt abort. Forfatteren skriver med sterk innlevelse, innsikt og forståelse. Hun klarer på en utrolig flott måte å skildre Jessicas følelser og tanker rundt den situasjonen hun er kommet i.

En viktig bok som man har i tankene lenge etter å ha lest den! En bok for både unge og foreldrene deres.

tirsdag 10. februar 2009


Faïza Guéne: Kiffe kiffe i morgen.
Minuskel, 2008.

Med kif-kif i morgen menes "samme dritten dag etter dag". Doria er 15 år og bor i en av Paris forsteder, en innvandrer-bydel. Faren har dradd tilbake til Marokko. Han bare dro - moren fikk ikke flere barn enn Doria som er jente. På en måte har Doria og moren det bedre nå, men det er lite penger, moren er analfabet og sliter for en luselønn på en dårlig hotell.

Doria er nederst på rangstigen, plages for de stygge klærne sine og mangler venner. Jo, hun prater litt med den eldre Hamoudi som pusher dop. Men noe skjer etterhvert, moren starter på et språkkurs, og håp kiler seg inn i Doras tilværelse:
"Nå skal jeg begynne å skrive det på en annen måte. Istedenfor "kif-kif" i morgen" skal jeg skrive "kiffe kiffe" i morgen, sånn som når man kiffer noe, når man digger noe. Wow. Den fant jeg på selv "

En viktig og flott bok som skildrer en skarpt observerende jente som både har galgenhumor og er slagferdig. Som leser blir man glad i denne jenta som er til å tro på. Hun er tankevekkende samfunnskritisk og har masse humor.

Faïza Guéne er en fransk jente av algirsk opprinnelse. Hun er født i 1985 og var 19 år da hun skrev boka.

Jeg vil låne boka

tirsdag 20. januar 2009

Her kan du pante dine dypeste hemmeligheter



F.E. Higgins: Svartebokens hemmeligheter
Damm, 2008

Ludlow Fitch ankommer landsbyen Pagus Parvus som ingen har interesse av foruten om de som bor der. Han har rømt fra Byen hvor foreldrene ville selge tennene hans for noen få skilling. I landbyen møter han den mystiske Joe Zabbidou som tar han som sin assistent. Zabbidou er en pantelåner, hemmelighetens pantelåner. Han betaler godt for landsbyboernes hemmeligheter, noe som gjør at de igjen klarer å betale ned hele eller store deler av sin gjeld til byens rike utpresser, Jeremiah Ratcher. Dette liker selvsagt Ratcher svært dårlig. Han gjør alt for å få tak i den svarte boken hvor byens hemmeligheter er skrevet ned i.

En spennende og godt fortalt historie som pirrer til å lese videre. Hva slags hemmeligheter skjuler Pagus Parvus? Og hvem er egentlig Joe Zabbidou?

Jeg vil låne boka

fredag 16. januar 2009

Å flykte fra seg selv nytter ikke i lengden...



Tales from Earthsea (DVD)
Pan Vision, 2008

Verden sliter med sviktende avlinger, voldsomme ukontrollerbare vinder og ubalanse mellom menneskenes og dragenes verdener. Prins Arren dreper sin far med kniv, stjeler det magiske sverdet hans og flykter fra noe som truer i mørket. Han blir nesten drept av sultne ulver fordi han ikke klarer å trekke sverdet. I siste sekund blir han reddet av den vise vandreren Haitaka og tar følge med han. Haitaka er trollmann og søker etter svar på verdens økende problemer. Arren redder ei jente, Therru, i byen Hort som ikke vil ha noe med han å gjøre. Arren blir tatt som slave, men reddes igjen av Haitaka. Derfra drar de for å besøke Tenar, en god bekjent av Haitaka, og der treffer Arren igjen Therru. Men en av Haitakas gamle fiender vil ikke la de eller verden være i fred og kidnapper både Arren og Tenar for å få taket på Haitaka.

En anime i regi av Hayao Miyazakis sønn Goro Miyazaki. Historien er basert på Jordsjø-bøkene av Ursula K. Le Guin.

Mer om Tales from Earthsea kan du finne her på engelske Wikipedia.

Jeg vil låne filmen
Vis meg Jordsjø-serien filmen er basert på.

torsdag 15. januar 2009

Djevelens altfor snille læregutt - Dette bare må gå til rett helvete?



Kenneth Bøgh Andersen: Djevelens læregutt
Aschehoug, 2007

Hans Majestet Lucifer er syk og trenger desperat en verdig arvtager. Han finner en svært så verdig kandidat blant menneskene, men noe går galt da gutten skal hentes ned til Helvete. Istedenfor den grusomme Søren ender djevelen opp med Sørens mobbeoffer Filip. Snille, motbydelig gode Filip som alltid hjelper til. Men Lucifer har ingen mulighet til å få omgjort uhellet og må gjøre sitt beste med å lokke ondskapen frem i Filip som på ingen måte ønsker å gjøre noen noe ondt. Tiden for Lucifer holder på å renne ut og alle knep tas i bruk. Samtidig oppdager Filip og hans nye venninne, temptaneren Satina, at noen står bak djevelens dødelige sykdom. Klarer de å redde Lucifer før Døden kommer og henter ham? Eller lar Filip seg sluke av ondskapen og hans fremtid som Lucifer II?

En drivende godt fortalt historie om en noe malplassert snill gutt i Helvete. Djevelens læregutt er første bind i serien om Den store djevelkrigen.

Mer om forfatteren og bøkene hans på Kenneth Bøgh Andersens nettside. NB! Dansk tekst.

Jeg vil låne boka

mandag 12. januar 2009

Krig sett gjennom 4 løvers øyne



Brian K. Vaughan (tekst) & Niko Henrichon (illustrasjon): Løvene i Bagdad
Gyldendal, c2008

April 2003 Bagdad. Under et av de amerikanske bombeangrepene blir en dyrehage ødelagt og mange dyr rømte. Blant disse dyrene 3 løver og en løveunge. De møter en verden og trussel de har vanskelig for å skjønne. Sultne trasker de rundt i Bagdads ødelagte gater på let etter mat og ly.

I krig glemmes ofte dyr. Nå har endelig noen fått sin egen historie fortalt. Dette er en sår fortelling om krig på flere plan og hvor uforståelig den kan virke på de aller fleste. Historien er godt fortalt med kraftfulle tegninger. Denne tegnerserien er ikke for de engstelig, da bildene ikke legger skjul på krigens grusomheter.

Jeg vil låne boka